Економіка харчової промисловості (Food industry economics)
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Економіка харчової промисловості (Food industry economics) за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 173
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументУПРАВЛІНСЬКА ПРАЦЯ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ЇЇ ОРГАНІЗАЦІЇ В АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ(2016) О. І. МельничукУзагальнено наукові підходи до визначення сутності категорій «управлінська праця» та «орга-нізація управлінської праці», в результаті чого сформульовано їх авторське визначення. Проаналізо-вано систему організації управлінської праці в державному підприємстві «ДГ «Таїровське», а саме:оцінено якісний склад управлінських працівників підприємства; досліджено комплекс документів, рег-ламентуючих діяльність управлінських працівників; здійснено оцінку економічної ефективності роботиуправлінського персоналу. Розроблено рекомендації щодо удосконалення організації управлінськоїпраці в господарстві за рахунок: удосконалення його організаційної структури управління; впрова-дження і використання паспорту робочого місця управлінського працівника; організації плануванняособистої роботи менеджерів господарства на наукових основах.
- ДокументТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ МЕТОДУ БЮДЖЕТУВАННЯ ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО(2016) О О. ЕвтушевскаяОсновною метою статті є розробка теоретичних та практичних рекомендацій, щодо вдоскона-лення застосування системи бюджетування як інструменту управління витратами на підприємстві.Представлено метод бюджетування як інструмент для формування бюджетів витрат на підготовкута освоєння виробництва продукції. Встановлено, що бюджет витрат на підготовку та освоєннявиробництва продукції формується як складова частина загального бюджету підприємства, проте ви-рішує специфічні завдання бюджетування. Складаючи бюджет витрат, потрібно чітко встановити йоговзаємозв'язок з іншими бюджетами підприємства.
- ДокументІННОВАЦІЙНІ СКЛАДОВІ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ВИНОРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ(2016) О. Б. Ткаченко, І. М. Агеєва, В. М. БеркгаутУ статті розглянуто окремі аспекти стратегії розвитку виноробної галузі України, необхідність створення бюро з маркетингу винограду і вина України, вплив розвитку винного туризму на підвищен-ня культури споживання вина та на розвиток виноробної галузі, розглянуто виведення на ринок Укра-їни вин контрольованих найменувань за походженням (КНП)
- ДокументУ статті досліджено теоретико-правові основи організації технічного обслуговування та ремон-ту техніки. Розглянуто еволюцію розвитку сфери агротехнічного сервісного обслуговування в Україні та визначено шляхи розвитку названої сфери.(2016) І. І. Савенко, Ю. Г. НеустроєвУ статті досліджено теоретико-правові основи організації технічного обслуговування та ремон-ту техніки. Розглянуто еволюцію розвитку сфери агротехнічного сервісного обслуговування в Україні та визначено шляхи розвитку названої сфери
- ДокументВЛИВ ГУДВІЛУ НА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ У ТУРИЗМІ(2016) О. Є. КилинчукУстаттірозглянутоосновніпоказники,якіформуютьпозитивнийгудвілтуристичногопідприєм-стватаїхвпливнаконкурентоспроможність.Обґрунтованопотенціалгудвілу,яксукупністьхарактер-нихповедінковихристуристичноїкомпанії,напрацьованихзачасїїперебуваннянатуристичномурин-ку.Запропонованоскладовірепутаційногопотенціалутуристичногопідприємства,яксукупністьфак-торівневловимогохарактеру,щовключаютьаспективідношеньміжтуристичнимпідприємствомта клієнтами.
- ДокументОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИРОБНИЦТВА І СПОЖИВАННЯ РИБИ ТА РИБНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ(2016) В. А. Самофатова, Ю. П. ПаньківУ статті розглянуто основні тенденції виробництва і споживання риби та рибної продукції в Україні. Під час проведення аналізу були визначені основні проблемні моменти функціонування ри-бопереробних підприємств України. Виявлено перспективи подальшого розвитку підприємств галузі та запропоновані заходи для досягнення необхідного результату
- ДокументФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА(2016) Е. В. ТарасоваУ статті досліджується роль фінансового механізму забезпечення стійкого розвитку підприємс-тва, обґрунтовується необхідність забезпечення збалансованості між цілями підприємства й умовамизовнішнього і внутрішнього середовища. Визначено складові підсистеми фінансового механізму, щозабезпечують стійкий розвиток підприємства. Розглянуто існуючі методологічні підходи до організаціїфінансів. Пропонується розширити концептуальний підхід до визначення фінансового механізму зарахунок включення комплексного, програмно-цільового та критеріального підходів.
- ДокументРОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ(2016) Р. А. ЧерняковаУ статті досліджується сучасний стан та основні тенденції інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості та її місце в промисловості України, розкриваються основні проблеми іннова-ційного розвитку. Також виявляються задачі, вирішення яких є необхідною передумовою інноваційного розвитку харчової промисловості. Запропоновано напрями розвитку управління інноваціями на підп-риємствах та варіанти удосконалення системи управління інноваціями з метою підвищення ефектив-ності інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості
- ДокументПРОБЛЕМИ ФІНАНСОВОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ(2016) Т. М. Ступницька, Г. В. НемченкоУ статті розглянуті проблеми фінансової децентралізації. Визначені джерела фінансування мі-сцевих бюджетів та з’ясовані шляхи покращення соціального розвитку регіонів. Запропоновано розра-хунок доходів регіонального бюджету на кількість населення, за допомогою якого можна оцінювати можливості регіону у соціальному розвитку, необхідність субвенцій. Зроблені пропозиції по пошуку джерел фінансування місцевих бюджетів з урахуванням потенціалів регіонів
- ДокументTWITTER ЯК ЕЛЕМЕНТ ІНТЕРНЕТ-МАРКЕТИНГУ(2016) Н. Р. КордзаяУ статті наведено характеристики мікроблогінгу Twitter як частини загальної системи інтернет-маркетингу: його особливості, інструменти та методи. Приведені дані стану проникнення Twitter у жит-тя населення України та характерні риси його функціонування. Крім того, розглянуто основні кроки, при створенні та просування твіттер-каналу
- ДокументТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ СИСТЕМ ВЕРТИКАЛЬНО СУМІЖНИХ РИНКІВ ЗЕРНА ТА ПРОДУКТІВ ЙОГО ПЕРЕРОБКИ (ІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПІДХІД)(2016) О. В. НікішинаВизначеноконцептуальнусутністьдефініцій«суміжнийринок»і«системавертикальносуміжних ринків».Розробленорозширенукласифікаціюсистемвертикальносуміжнихринківзернатапродуктів йогопереробки.Побудованоструктурнумодельвідтворювальноїсистемисуміжнихдозерновогоринків, проаналізовановзаємозв’язокїїструктурнихелементівувнутрішньомутазовнішньомуекономічномупросторі.Визначеноспрямованістьвнутрішньоїінтеграційноїполітикидержавинадосліджуванихринках,обґрунтованодоцільністьоптимізаціїінтенсивностівнутрішніхізовнішніхтоваропотоківдлястійкого відтворювальногорозвиткусистемсуміжнихринківзернаізернопродуктів.
- ДокументУПРАВЛЕНЧЕСКИЕ ИННОВАЦИИ И ОСОБЕННОСТИ ИХ ПРИМЕНЕНИЯ НА ПРЕДПРИЯТИЯХ ХРАНЕНИЯ И ПЕРЕРАБОТКИ ЗЕРНА(2016) И. А. СедиковаВ статье проанализированы основные научные работы, касающиеся сферы инноваций и ин-новационного развития. Доказана необходимость введения методов бизнес-процессов на предпри-ятиях хранения зерна в современных условиях, определены основные бизнес-процессы на комбина-тах хлебопродуктов
- ДокументКОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО СЕЛЕКТИВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ВІДТВОРЮВАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ У СИСТЕМІ СУМІЖНИХ РИНКІВ ЗЕРНА ТА ПРОДУКТІВ ЙОГО ПЕРЕРОБКИ(2016) О. В. НікішинаВизначено змістовну сутність категорії «стійкий відтворювальний розвиток». Обґрунтовано кон-цептуальний підхід до селективного регулювання відтворювальних процесів у системі вертикально су-міжних ринків зерна та продуктів його переробки, що органічно поєднав два напрями. Перший передба-чає нівелювання деформацій процесів відтворення шляхом впровадження інтервенційних, організацій-них і інституційних механізмів регулювання. Другий напрям орієнтований на стимулювання продукуван-ня доданої вартості товарів у ресурсоутворювальних секторах ринку, що позиціонуються як «точки зрос-тання», шляхом реалізації відтворювальних регуляторних механізмів
- ДокументСУЧАСНИЙ КЕРІВНИК-ЛІДЕР – ЦЕ ПСИХОЛОГ І ВМІЛИЙ ПЕДАГОГ(2016) Г. В. Ангелов, О. А. СтояноЗакони ринкової економіки, що увійшли в останні десятиліття в наше життя, багато в чому змі-нили психологію людей, сформувавши нові погляди, нові типи відносин і нові установки в свідомостілюдей – коли вірні, а коли і ні. В країнах, які пішли далеко вперед у становленні ринкових відносин,давно прийшли до висновку, що саме людський фактор – головна зброя в конкурентній боротьбі, такяк унікальне поєднання особистостей, що складають трудовий колектив, який ефективно працює, не-можливо відтворити в короткий проміжок часу. Таким чином психологічно грамотне управління персо-налом здатне стати потужною продуктивною силою, що приносить, у кінцевому підсумку, фінансовийприбуток. Тому проблеми лідерства і керівництва являються ключовими для досягнення організацій-ної ефективності.За більш ніж столітній період досліджень лідерства вчені накопичили безліч даних, що дозво-ляють досить повно описати цей феномен, показати різні його сторони і прояви. Незважаючи на це,авторами даної статті зроблена спроба узагальнення і доповнення існуючих досліджень своїм бачен-ням феноменів лідерства і керівництва. У статті розкривається зміст і встановлюється співвідношенняпонять «лідер» і «керівник», а також виділяються особистісні якості і здібності керівника-лідера як пси-холога і педагога.Для успішного керівництва людьми необхідно знати і враховувати психологічні особливості ко-жного працівника. І в цьому полягає найбільш важлива соціально-психологічна умова ефективногоуправління в процесі виробничої і комерційної діяльності. Запорукою мудрого керівництва людьми євміння розпізнавати в кожному підлеглому мотиви його ставлення до праці. Вміння керівництва оціни-ти по достоїнству (морально і матеріально) роботу підлеглих надає прямий вплив на їх поведінку і на-стрій, що не може не позначитися на їх ставленнях до виконування обов'язків. До основних особистіс-них якостей керівника-лідера в процесі успішної психологічної і педагогічної діяльності слід віднести:емпатію, тактовність і дипломатичність у спілкуванні, моральність, честь, обов'язок, відповідальність,сміливість у вирішенні практичних питань, фасилятивність і психологічну проникливість.
- ДокументЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇХ ОБ’ЄДНАНЬ: АНАЛІЗ, МОНІТОРИНГ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ(2016) Н. М. КупрінаРозглянуто підходи до щодо оцінювання ефективності діяльності, як окремого підприємства, так й їх об’єднань, а також доцільності створення агропромислового формування, як механізму забез-печення ефективності та конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості в сучасних умовах зміни зовнішнього середовища. Для оцінювання ефективності власної діяльності підприємств та їх об’єднань запропонована система показників, яка охоплює не тільки власну діяльність підприєм-ства та окремих її видів, а й оцінює ефективність функціонування кожного з сукупності підприємств, які формують агропромислове формування та діяльність всього об’єднання в цілому, тому що на нього поширюється принцип транспарентності
- ДокументВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКА ЗВІТНІСТЬ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕСОМ(2016) Л. В. Іванченкова, Г. О. ТкачукНадана розгорнута характеристика внутрішньогосподарської звітності підприємства. Дослі-джено та проаналізовано її різні категорії з авторським узагальненням. Систематизовано звітну внут-рішню інформацію промислового підприємства. Виділено категорії розподілу обліково-аналітичної ін-формації, що вдосконалюють діючу систему управління підприємства. Наведено склад управлінської (внутрішньогосподарської) звітності для промислового підприємства
- ДокументФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ ВИНОРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ(2016) С. А. Бондаренко, С. В. СеліховУ статті розглядаються основні аспекти використання інноваційних технологій мотивації пер-соналу. Пропонується системний підхід до формування мотивації персоналу, виділено основні прин-ципи формування ефективної системи мотивації персоналу з урахуванням особливостей виноробноїгалузі.
- ДокументОПТИМІЗАЦІЯ ФОНДООЗБРОЄНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ НА ОСНОВІ ВИРОБНИЧИХ ФУНКЦІЙ(2016) В. О. Янковий, Н. В. МельникУ статті досліджується можливість оптимізації випуску продукції в рамках виробничої функції Кобба-Дугласа і функції з постійною еластичністю заміщення ресурсів. Визначається оптимальна фо-ндоозброєність, що забезпечує максимізацію випуску продукції. Показується, що в цьому випадку гра-нична норма заміщення ресурсів дорівнює одиниці. Пропонується нове тлумачення граничної норми заміщення ресурсів як індикатора диспропорцій при вкладенні коштів в агреговані фактори «капітал» і «праця». Виведена на основі оптимальної фондоозброєності гранична норма заміщення ресурсів мо-же служити важливою додатковою характеристикою при застосуванні виробничих функції в процесі аналізу випуску продукції на підприємствах харчової промисловості України
- ДокументВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ(2016) С. О. МагденкоУ статті досліджено сутність ефективності праці як складової ефективності виробництва, а та-кож шляхи її підвищення. Для досягнення мети підприємством необхідно, з одного боку, створювати та застосовувати мотиваційний механізм для кожного працівника, а з іншого боку, застосовувати ре-тельний контроль ефективності праці. Досліджено організацію внутрішнього контролю на всіх етапах відтворювального процесу виробництва продукції підприємств харчової промисловості
- ДокументТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ НА ОСНОВІ МАРКЕТИНГОВОГО ПІДХОДУ В УПРАВЛІННІ(2016) А. М. Іванов, С. Є. СаламатінаВ статті розглянуто теоретичні основи державної політики розвитку туризму з використанням маркетингу в управлінні цією галуззю економіки. Запропоновано створення на основі специфічних фу-нкцій, методів, інструментів комплексної моделі реалізації державної політики розвитку туризму в Україні