Дисертації (Dissertations)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 70
  • Документ
    Механізми управління фінансово-економічними результатами діяльності аграрних підприємств
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Губко, В. І.
    Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретико-методичних засад і розробці практичних рекомендацій з формування стратегії та механізмів управління фінансово-економічними результатами діяльності аграрних підприємств в умовах невизначеності кон'юнктури цільових ринків. Розроблено концептуальну модель організаційно-економічного механізму управління фінансово-економічними результатами аграрного підприємства, особливістю якої є наявність у структурі механізму організаційних засад моніторингу й контролю фінансово-економічної результативності, які реалізуються через центри відповідальності, та комплексної системи управлінського обліку й аналізу, яка забезпечує керованість обліково-аналітичних процесів, достовірність та якість результатів оцінки, а також потреби менеджменту у інформації. Удосконалено методику оцінювання фінансово-економічної результативності діяльності аграрних підприємств й фермерських господарств, методичний інструментарій моніторингу фінансово-економічних результатів аграрного підприємства із використанням матричного методу аналізу та методичні засади управління витратами аграрного виробництва.
  • Документ
    Трансформація територіально-економічних систем в умовах розвитку цифрової економіки та суспільства
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Сєнкевич, О. Ф.
    Дисертація присвячена формулюванню концептуальних положень та розробці теоретичних і практичних основ трансформації територіально-економічних систем в умовах розвитку цифрової економіки та суспільства. Запропоновано методичні підходи щодо моделей трансформації цифрової економіки та суспільства. Виявлено основні фактори та індикатори розвитку цифрової економіки України. Проведено аналіз регіонального розвитку в умовах цифровізації, здійснена оцінка трансформації територіального устрою регіональної економіки України та наведена економічна характеристика інноваційного регіонального розвитку в умовах цифровізації. Запропоновано модель цифрової адаптації територіальних соціально-економічних систем, що на відміну від відомих, враховує особливості та потенційні результати реалізації реформи децентралізації в Україні. Обґрунтовано методичні підходи прогнозування впливу цифрових технологій на розвиток національної економіки. Обґрунтовано пріоритетні напрями цифрової трансформації територіальних управлінських систем із врахування кращого Європейського досвіду, що можуть слугувати орієнтиром для формування електронних систем публічного управління територіальними громадами.
  • Документ
    Механізми регулювання регіонального інноваційного розвитку на засадах впровадження відновлюваної енергетики: теорія, методологія, практика
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Кузнєцова, Г. О.
    Дисертація присвячена систематизації теоретичних та методологічних засад та обґрунтуванню практичних рекомендацій щодо розвитку сучасних методів і механізмів та концепцій регулювання регіонального інноваційного розвитку на засадах впровадження відновлюваної енергетики. В роботі проведено економіко-правове дослідження тенденцій інноваційного впровадження, використання та розвитку відновлюваних джерел енергії на мезорівні, зокрема систематизовано правову базу створення інноваційної діяльності з ВДЕ, запропоновано експрес-метод та алгоритми оцінки економічної ефективності варіантів розвитку підприємств і систем відновлюваної енергетики з урахуванням інфляції, що необхідні для аналізу інвестиційних рішень методами комбінаторного моделювання, розроблено методику визначення оптимального поєднання ризику та ефективності інвестиційних проєктів ВДЕ. Досліджено основні методичні положення вибору найбільш пріоритетних напрямів та обсягів розвитку відновлюваної енергетики в регіоні. Досліджено систему існуючих показників економічної ефективності відновлюваних джерел енергії на мезорівні, яку доповнено неформальними та екологічними показниками, необхідність в обліку яких пов'язана з тим, що вони чинять значний вплив на роботу підприємств відновлюваної енергетики регіону. Обґрунтовано фактори, що визначають ефективність інвестиційного проєкту з використанням відновлюваних джерел енергії. запропоновано комплексний шестиступінчастий алгоритм визначення економічної ефективності ВДЕ на мезорівні, однією із складових якого є розроблений патерн розрахунку показників економічної ефективності ВДЕ в регіоні за техніко-економічними критеріями, які відображають екологічну, соціальну, політичну, стратегічну та інші складові. Розроблено комплекс економіко-математичних імітаційних моделей техніко-економічного порівняння альтернативних варіантів енергопостачання за сумарними наведеними витратами на їх реалізацію за умови забезпечення рівного енергетичного ефекту. На підставі аналізу шляхів розвитку відновлюваної енергетики на мезорівні і відповідного досвіду в розвинених країнах запропоновано економіко-правовий концепт ефективного освоєння і використання відновлюваних джерел енергії в регіоні. Досліджено основи формування інноваційної стратегії розвитку відновлюваної енергетики регіонів. Обґрунтовано ключові аспекти інноваційної регіональної стратегії відновлюваної енергетики із врахуванням взаємовпливів з соціальним і навколишнім середовищем, та структуру формування інвестиційних потоків у такій стратегії.
  • Документ
    Формування та реалізація інноваційної політики підвищення конкурентоспроможності газорозподільних підприємств Західного регіону України
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Новосад, О. В.
    В дисертаційній роботі реалізовано теоретичне узагальнення існуючих та нових науково-методичних прийомів та підходів до висвітлення інноваційної політики підвищення конкурентоспроможності. Оглянуто нормативно-правовий супровід інноваційної діяльності на газорозподільних підприємствах. Підсумовано існуючі стратегії контролю інноваційної діяльності на сучасних газорозподільних мережах України. Визначено формоутворюючі чинники інноваційної політики що покликані відображати основні складові та критерії «інтегральної» конкурентоспроможності організацій. Відображено авторське бачення визначення інтегрального показника конкурентоспроможності газорозподільних підприємств. В основі успішної реалізації інноваційної політики підприємствами запропоновано дотримання «балансу» між явищами організаційно-економічного розвитку, що впливають один на одного. Розроблено матрицю, яка відображає різні види реакцій підприємств через інноваційний спад чи активність відносно фази циклу інноваційної активності.
  • Документ
    Інноваційний розвиток транспортної галузі регіону в системі мультимодальних перевезень
    (Одеська національна академія харчових технологій, 2020) Машканцева, С. О.
    Дисертаційна робота присвячена обґрунтуванню теоретико-методологічних засад та розробці практичних рекомендацій щодо формування інноваційного розвитку транспортної галузі регіону в системі мультимодальних перевезень та стратегії його реалізації в умовах інтеграції з європейським простором. Розкрито організаційно-економічні аспекти функціонування транспортної галузі регіону в системі мультимодальних перевезень. Розроблено методологічний інструментарій оцінки діяльності підприємств транспортної галузі регіону та поглиблено систему показників і критеріїв комплексного аналізу управління інноваційним розвитком транспортної галузі в системі мультимодальних перевезень. Сформовано методологічні підходи до побудови механізмів та стратегії інноваційного розвитку транспортної галузі регіону в системі мультимодальних перевезень. Проаналізовано стан та ефективність діяльності суб’єктів господарювання транспортної галузі регіону в системі мультимодальних перевезень. Обґрунтовано інструменти інституційного забезпечення державного регулювання інноваційного розвитку транспортної галузі регіону в системі мультимодальних перевезень. Розроблено концептуальні засади стратегії інноваційного розвитку транспортної галузі регіону в системі мультимодальних перевезень. Запропоновано модель реалізації стратегії інноваційного розвитку транспортної галузі регіону в системі мультимодальних перевезень у вигляді формування транспортно-логістичного кластера. Сформовано організаційно-економічний та фінансовий механізми інноваційного розвитку транспортної галузі регіону в системі мультимодальних перевезень. Окреслено інноваційні технології для модернізації транспортно-логістичної інфраструктури регіону.