Логотип репозиторію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
Логотип репозиторію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
Користувачам
  • Положення
  • Авторський договір
  • Форма для зовнішніх авторів
  • Авторська етика
  • Глосарій
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Черно, Н. К."

Зараз показуємо 1 - 20 з 65
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Документ
    100637 Спосіб одержання глікопептидного продукту із клітинних стінок бактерій
    (2015) Черно, Н. К.; Капустян, А. І.
    1. Спосіб одержання глікопептидного продукту із клітинних стінок бактерій, що включає руйнування клітинних стінок бактеріальної маси Lactobacillus acidophilus лізоцимом та трипсином і виділення цільового продукту, який відрізняється тим, що суспензію бактерій Lactobacillus acidophilus кип'ятять протягом 30-60 хв, після чого охолоджують і проводять ферментативний гідроліз композицією, яка містить 0,1-0,5 %-ві розчини лізоциму і трипсину протягом 3-24 год. при рН 4,5-7,5, по завершенні ферментативного гідролізу розчинну фазу ферментолізату відділяють від нерозчинної фази і обидві фази ферментолізату піддають конвективному сушінню. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що ферментативний гідроліз проводять при співвідношенні лізоциму і трипсину в композиції рівному 1:1 і масовому співвідношенні композиція ферментів:бактеріальна маса 1:(1-40). 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що розчинну фазу ферментолізату відділяють від нерозчинної фази центрифугуванням протягом 10-15 хв при n=5-15×103 хв-1. 4. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що конвективне сушіння розчинної та нерозчинної фаз ферментолізату здійснюють при 45-80 °C протягом 60-240 хв.
  • Документ
    109261 Спосіб одержання дієтичної добавки з антиліполітичною активністю
    (2016) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.
    1. Спосіб одержання дієтичної добавки з антиліполітичною дією, що включає одержання фенольних сполук з насіння ріпаку, обробка біополімерного комплексу водним розчином фенольних сполук і сушіння, який відрізняється тим, що насіння ріпаку подрібнюють, знежирюють гексаном і висушують до повного вилучення розчинника, а висушену масу піддають 2-4-кратному екстрагуванню 90-96 %-им етанолом з центрифугуванням, супернатанти об'єднують і випаровують до повного вилучення розчинника, після чого подрібнені печериці заливають 0,9-1,1 %-им розчином гідроксиду натрію і витримують при 75-80 °C протягом 30-60 хв. і гідромодулі (1-2), одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 6,9-7,1 %-ий водний розчин гідроксиду натрію, витримують 255-265 хв. при 95-98 °C і гідромодулі (1-2), суміш центрифугують, осад, що утворився, промивають водою до нейтрального значення рН промивних вод і центрифугують, а отриманий таким чином біополімерний комплекс висушують, змішують з водним розчином отриманих фенольних сполук при співвідношенні фенольні сполуки: біополімерний комплекс (9,5-11,5):(88,5-90,5), витримують при температурі 20-25 °C протягом 20-30 хв. і висушують до постійної маси. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що насіння ріпаку подрібнюють до розміру часток 0,7-0,9 мм. 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що знежирення подрібненого насіння ріпаку гексаном здійснюють в апараті Сокслета при співвідношенні подрібнене насіння ріпаку: гексан 1:(1,5-2,5) протягом 6,0-7,0 годин. 4. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що екстрагування етанолом здійснюють при співвідношенні висушена маса обробленого насіння ріпаку: етанол рівному 10,0:1,0 при кімнатній температурі при перемiшуваннi протягом 10-15 хв.
  • Документ
    110734 Cпосіб одержання функціональної добавки та водорозчинних полісахаридів
    (2016) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.
    В основу винаходу поставлено задачу створити спосіб одержання функціональної добавки та водорозчинних полісахаридів, в якому шляхом зміни умов виконання операцій та введення нових операцій забезпечити одержання двох продуктів: функціональної добавки, що проявляє дві властивості - антиоксидантну та біфідогенну, і водорозчинних полісахаридів з високим вмістом глюкану та низьким вмістом білка.
  • Документ
    112417 Спосіб одержання дієтичної добавки з антиліполітичною активністю
    (2016) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.
    1. Спосіб одержання дієтичної добавки з антиліполітичною активністю, що передбачає одержання фенольних сполук з насіння ріпаку, змішування біополімерного комплексу з водним розчином фенольних сполук насіння ріпаку і сушіння, який відрізняється тим, що насіння ріпаку подрібнюють, знежирюють гексаном і висушують до повного вилучення розчинника, а висушену масу піддають 2-4-кратному екстрагуванню 90-96 %-им етанолом з центрифугуванням, супернатанти об'єднують і випаровують до повного вилучення розчинника, після чого подрібнену гливу звичайну заливають водою і витримують при 75-80 °C протягом 30-60 хв і гідромодулі 1:(1-2), одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 6,9-7,1 %-ий розчин гідроксиду натрію, витримують 90-110 хв при 95-98 °C і гідромодулі 1:(1-2), суміш центрифугують, осад, що утворився, промивають водою до нейтрального значення рН промивних вод і центрифугують, а отриманий таким чином біополімерний комплекс висушують, змішують з водним розчином отриманих фенольних сполук при співвідношенні фенольні сполуки насіння ріпаку:біополімерний комплекс (3,0-5,0):(95,0-97,0), витримують при температурі 20-25 °C протягом 20-30 хв і висушують до постійної маси. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що насіння ріпаку подрібнюють до розміру часток 0,7-0,9 мм. 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що знежирення подрібненого насіння ріпаку гексаном здійснюють в апараті Сокслета при співвідношенні подрібнене насіння ріпаку:гексан 1:(1,5-2,5) протягом 6,0-7,0 годин. 4. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що екстрагування етанолом здійснюють при співвідношенні висушена маса обробленого насіння ріпаку:етанол, рівному 10,0:1,0, при кімнатній температурі при перемішуванні протягом 10-15 хв.
  • Документ
    112418 Спосіб одержання дієтичної добавки
    (2016) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Нікітіна, О. В.
    Спосіб одержання дієтичної добавки, що включає обробку гливи звичайної, відокремлення осаду, обробку його водним розчином гідроксиду натрію, промивання осаду водою, сушіння і подрібнення, який відрізняється тим, що гливу звичайну заливають водою і витримують при 75-80 °С протягом 30-60 хв. і гідромодулі 1:(1-2), одержану суміш центрифугують, до осаду, що утворився, додають 7 % водний розчин гідроксиду натрію, витримують 180-270 хв. при 95-98 °С і гідромодулі 1:(1-2), суміш центрифугують, осад, що утворився, тричі промивають водою і центрифугують, а відокремлений осад висушують.
  • Документ
    116750 Спосіб одержання структурного β-глюкану дріжджів Saccharomyces cerevisiae
    (2017) Черно, Н. К.; Бурдо, О. Г.; Науменко, К. І.
    1. Спосіб одержання структурного b-глюкану дріжджів Saccharomyces cerevisiae, що включає руйнування клітинних оболонок і подальше очищення цільового продукту, який відрізняється тим, що свіжі пресовані хлібопекарські дріжджі роду Saccharomyces cerevisiae, обробляють 6-% розчином натрію гідроксиду, отриману суспензію піддають обробці НВЧ-променями в надвисокочастотному електричному полі з частотою 2,45 ГГц протягом 120…360 секунд, після чого центрифугуванням відокремлюють осад, який обробляють 3 % розчином оцтової кислоти, при гідромодулі 1:(1-3) і температурі 75 °C, отриманий осад відокремлюють від супернатанту і сушать етиловим спиртом. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що суспензію обробляють НВЧ-променями циклічно з наступною періодичністю: 30 сек. обробка, 30 сек. пауза. 3. Спосіб п. 1, який відрізняється тим, що суспензію обробляють НВЧ-променями циклічно з наступною періодичністю: 18 сек. обробка, 42 сек. пауза. 4. Спосіб п. 1, який відрізняється тим, що суспензію обробляють НВЧ-променями циклічно з наступною періодичністю: 42 сек. обробка, 18 сек. пауза.
  • Документ
    138829 Спосіб визначення комплексоутворювальної ємності змішанолігандних органічних систем відносно іонів металів
    (2019) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.
    В основу корисної моделі поставлено задачу розробити удосконалений спосіб визначення комплексоутворювальної ємності змішанолігандних органічних систем відносно іонів металів, в якому, шляхом застосування методу турбідиметрії для систем, що містять хлориди біометалів (кальцію, або магнію, або купруму, або цинку, або мангану, або феруму), змішанолігандні системи та натрію карбонат, забезпечити спрощення способу, підвищення точності при ивикористанні сильно розведених розчинів біометалів та лігандів та розширення спектру складових хелатних комплексів.
  • Документ
    141840 Дієтична добавка "Імунокорект"
    (2020) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.; Пукас, А. С.
    Дієтична добавка, що містить низькомолекулярні муропептиди з молекулярною масою 700 Да і додатковий компонент, яка відрізняється тим, що вона додатково містить фракції молекулярних пептидів з молекулярними масами 300-400 Да та 1000-1500 Да, при цьому добавка містить муропептиди пробіотичного походження трьох фракцій 300-400 Да, 600-700 Да та 1000-1500 Да, при їх масовому співвідношенні у суміші (0,1-1):(0,1-1):(0,1-1) відповідно, а як додатковий компонент дієтична добавка містить мікрокристалічну целюлозу або гідроксипропілметилцелюлозу, або карбоксиметилцелюлозу, або крохмаль кукурудзяний, або крохмаль картопляний, або кальцію стеарат, або магнію стеарат, або полісорбат.
  • Документ
    142457 Спосіб визначення муропептидів у складі бактеріальних гідролізатів
    (2020) Капустян, А. І.; Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.
    1. Спосіб визначення муропептидів, відповідно до якого, до гідролізату бактеріальних клітин з вмістом сухих речовин 1-20 % додають 1-100 мл розчину трихлороцтової кислоти концентрацією 5-25 %, залишають на 5-40 хв, центрифугують протягом 5-30 хв при 3-15 хв-1, проводять декантацію, до надосадової рідини додають натрій гідроксид концентрацією 5-25 % до нейтральної реакції, розчинну фракцію гідролізату піддають іонообмінній хроматографії з використанням катіоніту КУ-2, для чого 10-100 мл нейтралізованої надосадової рідини автолізату пропускають через колонку зі швидкістю 1-5 мл/хв, далі колонку промивають 40-200 мл дистильованої води та проводять елюювання адсорбованих катіонів амінокислот, пептидів та муропептидів, пропускаючи через колонку 10-100 мл 6н NH4OH зі швидкістю 1-5 мл/хв, потім колонку промивають 40-500 мл води, елюент відбирають об'ємом 20-100 мл, визначають наявність білкових сполук у фракціях якісною реакцією з розчином нінгідрину, для чого відбирають 2 мл елюенту із кожної фракції та додають 1 %-вий розчин нінгідрину, суміш витримують на киплячій водяній бані протягом 10-30 хв, фракції елюенту з вмістом білкових речовин об'єднують та концентрують на водяній бані до вмісту сухих речовин 0,2-10 %, потім додають 10-100 мл води і знову випарюють для видалення слідів аміаку, елюент піддають сублімаційному сушінню до вмісту сухих речовин 8-12 %, готують 0,01-2 %-ві розчини отриманого препарату, відбирають 0,5-5 мл та додають реактив Антрона, суміш витримують на киплячій водяній бані протягом 10-30 хв та вимірюють оптичну густину на колориметрі при 625 нм у кюветі 10 мм відносно розчину порівняння, а вміст муропептидів знаходять за калібрувальним графіком, який будують, використовуючи стандартний розчин глюказаманілмурамілдипептиду у межах концентрацій 0,01-0,05 мг/мл. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що використовують гідролізат бактеріальних клітин об'ємом 1-100 мл.
  • Документ
    148022 Спосіб одержання глюкан-папаїнового комплексу
    (2021) Черно, Н. К.; Науменко, К. І.; Антіпіна, О. О.; Бордя, Д. П.
    В основу корисної моделі поставлено задачу створити спосіб одержання раніше невідомого комплексу папаїну з водорозчинним глюканом дріжджів Saccharomyces cerevisiae, який має протеолітичну активність. Даний комплекс може бути використано як дієтична добавка або як засіб лікувальнопрофілактичної дії.
  • Документ
    26164 Спосіб одержання інгібітора ліпази
    (2007) Черно, Н. К.; Крусір, Г. В.; Мочуляк, В. В.
    Спосіб одержання інгібітора ліпази, що передбачає подрібнення насіння рапсу, екстракцію органічним розчинником і наступне видалення розчинника під вакуумом при 480 мм рт.ст. і температурі 40 °С, який відрізняється тим, що екстракцію здійснюють сумішшю хлороформу й етанолу при їх об'ємному співвідношенні (1,5-2,5:1) відповідно.
  • Документ
    26209 Спосіб одержання інгібітора ліпази
    (2007) Черно, Н. К.; Крусір, Г. В.; Мочуляк, В. В.
    Спосіб одержання інгібітора ліпази, що передбачає подрібнення насіння рапсу, екстракцію органічним розчинником і наступне видалення розчинника під вакуумом 480 мм рт.ст. при температурі 402 ºС, який відрізняється тим, що процес здійснюють у дві стадії, на першій з яких одержують рапсову муку шляхом екстрагування подрібненого насіння рапсу гексаном протягом 5,5-6,5 годин та наступного видалення розчинника, а на другій стадії отриману таким чином рапсову муку піддають шестикратному екстрагуванню етанолом при об'ємному співвідношенні рапсова мука : етанол 1 : 10 протягом 25-35 хв., супернатанти відокремлюють, об'єднують і видаляють розчинник.
  • Документ
    30967 Спосіб отримання хітин-протеїнового комплексу
    (2008) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Гураль, Л. С.
    Спосіб отримання хітин-протеїнового комплексу, що включає заливання панцировмісних відходів водою, кип'ятіння суміші, демінералізацію розчином хлороводневої кислоти, депротеїнування розчином натрій гідроксиду, фільтрування, відмивання твердого залишку водою, сушіння, подрібнювання, який відрізняється тим, що одноразове депротеїнування здійснюють 0,8 %-вим розчином натрій гідроксиду з масовою часткою лецитину в лужному розчині 0,2 % протягом 6 годин при температурі 18-22 °С.
  • Документ
    35846 Біологічно активна добавка на основі рослинної сировини
    (2008) Черно, Н. К.; Крусір, Г. В.; Яшкіна, В. В.
    Біологічно активна добавка на основі рослинної сировини, що містить волокнистий компонент зерна пшениці і добавки, яка відрізняється тим, що як добавки містить комплекс фенольних сполук насіння рапсу і як антиоксидант - кверцетин, а як волокнистий компонент містить зерна пшениці - пшеничні висівки.
  • Документ
    42548 Біологічно активна добавка
    (2009) Черно, Н. К.; Крусір, Г. В.; Русєва, Я. П.
    Біологічно активна добавка, що містить біорегулятор, водорозчинні харчові волокна полісахаридів, біогерулятор і компоненти насіння, яка відрізняється тим, що як біорегулятор вона містить інгібітор трипсину, а як компоненти насіння - компоненти насіння люцерни.
  • Документ
    42847 Спосіб одержання інгібітора трипсину
    (2009) Черно, Н. К.; Крусір, Г. В.; Русєва, Я. П.
    Спосіб одержання інгібітора трипсину, що передбачає обробку насіння зернової культури екстрагентом, відокремлення осаду, обробку осаду екстрагентом, хроматографічне очищення виділеного білка і сушіння цільового продукту, який відрізняється тим, що гомогенізоване насіння люцерни обробляють боратним буферним розчином при рН=6,1-9,2, відокремлюють осад і фракціонують білки подвійною обробкою сульфатом амоніаку, після чого видаляють сульфат амонію і здійснюють очищення білка афінною хроматографією.
  • Документ
    45020 Комплексна біологічно активна добавка
    (2009) Черно, Н. К.; Крусір, Г. В.; Русєва, Я. П.
    Комплексна біологічно активна добавка, що містить водорозчинні харчові волокна полісахаридів, біорегулятор і компоненти насіння, яка відрізняється тим, що додатково вона містить нерозчинні харчові волокна і кверцитин, при цьому як біорегулятор вона містить інгібітор трипсину, а як компоненти насіння - компоненти насіння люцерни.
  • Документ
    48106 Біологічно активна добавка
    (2010) Черно, Н. К.; Крусір, Г. В.; Русєва, Я. П.
    Біологічно активна добавка, що містить харчові волокна зернових культур і біорегулятор, яка відрізняється тим, що додатково містить компоненти насіння люцерни і кверцитин, а як біорегулятор вона містить інгібітор трипсину.
  • Документ
    62988 Дієтична добавка з антибактеріальною дією
    (2011) Черно, Н. К.; Озоліна, С.О.; Тірон-Воробйова, Н. Б.
    Дієтична добавка з антибактеріальною дією, яка відрізняється тим, що являє собою комплекс пектину з високомолекулярними сполуками білкової природи, виділеними із соку рослин сімейства хрестоцвітних.
  • Документ
    66429 Спосіб іммобілізації трипсину
    (2012) Черно, Н. К.; Озоліна, С. О.; Капустян, А. І.
    1. Спосіб іммобілізації трипсину, що передбачає включення ферменту в полімерну матрицю гелеподібної структури, який відрізняється тим, що спочатку змішують водні розчини пектину і трипсину та витримують 10-15 хв., після чого додають розчин хітозану в 1 %-ній оцтовій кислоті, суміш витримують 10-15 хвилин і піддають ліофільному сушінню, при цьому розчин пектину, трипсину і хітозану беруть в масовому співвідношенні (1-2):(0,5-1):(1-2) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що пектин і хітозан беруть в концентрації 0,25-1 %.
  • «
  • 1 (current)
  • 2
  • 3
  • 4
  • »

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Налаштування куків
  • Угода користувача
  • Зворотний зв’язок