Перегляд за Автор "Нікулін, А. Г."
Зараз показуємо 1 - 5 з 5
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ112318 Спосіб визначення ігристих властивостей вин(2016) Желєзний, В. П.; Ткаченко, О. Б.; Древова, С. С.; Лозовський, Т. Л.; Нікулін, А. Г.Спосіб визначення ігристих властивостей вин, що передбачає підготовку ємностей, заповнення підготовлених ємностей дослідними зразками, реєстрацію зображень бульбашок, що виділяються в дослідних зразках при температурі 18-22 °С і вимірювання характеристик бульбашок, які виділились зі зразків вин і зафіксовані на фотографіях, який відрізняється тим, що реєстрацію бульбашок, що виділяються зі зразків вин, здійснюють шляхом поетапного фотографування протягом 20-40 хв., причому на першому етапі фотографують 5-10 кадрів з інтервалом 1 с, далі витримують паузу 20-25 с і знову фотографують при вказаних режимах, при цьому тривалість паузи між кожною наступною серією зйомок збільшують на 10-20 % відносно тривалості попередньої паузи, після цього на кожному отриманому зображенні дослідних зразків вимірюють: відстань від центра кожної бульбашки до дна ємності - х (мм); діаметр кожної бульбашки - d (мм); час - t (с), якому відповідають визначені х та d, із отриманих даних розраховують концентрацію бульбашок (n, см-3) для кожного зображення, за винятком бульбашок, які не змінюють свого положення на різних послідовних зображеннях дослідних зразків, після чого апроксимують залежність від часу (t) концентрації бульбашок (n) для кожного зображення і визначають: концентрацію бульбашок на початку та в кінці процесу дегазації зразків (nstart nend );сталу часу цього процесу (tn), а також апроксимують залежність діаметра бульбашки (d) від її відстані до дна ємності (х) та часу (t) і визначають: характерні діаметри бульбашки на базовій відстані від дна ємності (прийнятій рівною 70 мм) на початку та в кінці процесу дегазації зразків (astart i aend); сталу часу процесу зміни розмірів бульбашок (tа) і показник ступеня (с), а висновок про ігристі властивості зразків вин здійснюють за наступними показниками: концентрація бульбашок на початку газовиділення (nstart), діаметр бульбашок на базовій відстані 70 мм від дна ємності на початку газовиділення (astart), стала часу процесу зміни концентрації бульбашок (tn), стала часу процесу зміни розмірів бульбашок (tа).
- Документ114682 Спосіб визначення ігристих властивостей вин(2017) Желєзний, В. П.; Ткаченко, О. Б.; Древова, С. С.; Лозовський, Т. Л.; Нікулін, А. Г.Спосіб визначення ігристих властивостей вин, що передбачає підготовку ємностей, заповнення підготовлених ємностей дослідними зразками, реєстрацію зображень бульбашок, що виділяються в дослідних зразках при температурі 18-22 °С і вимірювання характеристик бульбашок, які виділились зі зразків вин і зафіксовані на фотографіях, який відрізняється тим, що реєстрацію бульбашок, що виділяються зі зразків вин, здійснюють шляхом поетапного фотографування протягом 20-40 хв, причому на першому етапі фотографують 5-10 кадрів з інтервалом 1 с, далі витримують паузу 20-25 с і знову фотографують при вказаних режимах, при цьому тривалість паузи між кожною наступною серією зйомок збільшують на 10-20 % відносно тривалості попередньої паузи, після цього на кожному отриманому зображенні дослідних зразків вимірюють: відстань від центра кожної бульбашки до дна ємності - x (мм); діаметр кожної бульбашки - d (мм); час - t (с), якому відповідають визначені x та d і з отриманих даних розраховують концентрацію бульбашок (n, см-3) для кожного зображення, за винятком бульбашок, які не змінюють свого положення на різних послідовних зображеннях дослідних зразків, після чого апроксимують залежність від часу (t) концентрації бульбашок (n) для кожного зображення і визначають: концентрацію бульбашок на початку та в кінці процесу дегазації зразків (nstart, nend); сталу часу цього процесу (tn), а також апроксимують залежність діаметра бульбашки (d) від її відстані до дна ємності (x) та часу (t) і визначають наступні параметри: характерні діаметри бульбашки на базовій відстані від дна ємності, прийнятій 70 мм, на початку та в кінці процесу дегазації зразків (astart та aend); сталу часу (ta) і показник степені (с), котрі характеризують динаміку зміни розмірів бульбашок при їхньому спливанні, а висновок про ігристі властивості зразків вин здійснюють за наступними показниками: концентрація бульбашок на початку газовиділення (nstart), діаметр бульбашок на базовій відстані 70 мм від дна ємності на початку газовиділення (astart), стала часу процесу зміни концентрації бульбашок (tn), стала часу процесу зміни розмірів бульбашок (ta).
- ДокументЕкспериментальне дослідження особливостей кипіння нанофлюїдів у вільному об’ємі(ОНАХТ, 2015-05-25) Нікулін, А. Г.Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.14.06 - Технічна теплофізика та промислова теплоенергетика. Дисертація присвячена експериментальним дослідженням особливостей кипіння нано-РХМ (розчинів холодоагенту R11 з мінеральним компресорним мастилом Агрінол, що містять наночастинки TiO₂) і нано-ізопропанолу (суспензій наночастинок Al₂O₃ в ізопропіловому спирті). У роботі вивчено такі питання: стійкість нанофлюїдів; вплив наночастинок на тиск насиченої пари, поверхневий натяг і густину базових рідин; осадження наночастинок на теплопередавальній поверхні у процесі кипіння і вплив утвореного шару наночастинок на крайовий кут змочування; вплив наночастинок на коефіцієнт тепловіддачі (КТВ) при кипінні РХМ, на КТВ і відривний діаметр бульбашки при кипінні ізопропанолу. Встановлено, що додавання наночастинок у РХМ та ізопропанол призводить до збільшення тиску насиченої пари, зменшення поверхневого натягу і не впливає на густину. Домішки наночастинок TiO₂ в цілому чинять негативний вплив на інтенсивність теплообміну при кипінні РХМ. Наявність наночастинок Al₂O₃ в ізопропанолі при низьких густанах теплового потоку сприяє інтенсифікації теплообміну, однак цей ефект зменшується з підвищенням температури і концентрації наночастинок. При високій густині теплового потоку (як правило, вище 15 кВт/м2) КТВ при кипінні нано-ізопропанолу стає меншим у порівнянні з чистим ізопропанолом. У дисертації розроблено узагальнену залежність, яка дозволяє прогнозувати КТВ при кипінні чистих речовин та нанофлюїдів у вільному об’ємі з відхиленнями не вище 10 % і може бути рекомендована для розрахунку теплообмінних апаратів холодильних установок, теплових насосів і теплових труб.
- ДокументРезультаты исследования теплофизических свойств гетерогенных лиофобных систем на основе гидрофобизированного силикагеля(2016) Железный, В. П.; Лозовский, Т. Л.; Лук’янов, М. М.; Нікулін, А. Г.
- ДокументУстановка для дослідження теплофізичних властивостей гетерогенних ліофобних систем(2016) Желєзний, В. П.; Лозовський, Т. Л.; Лук’янов, М. М.; Нікулін, А. Г.