Перегляд за Автор "Максим Володимирович Щербич, Олександр Поян, Ілля Вадимович Сиротюк"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументІННОВАЦІЙНІ ЕНЕРГОТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ХАРЧОВОЇ СИРОВИНИ(2022) Максим Володимирович Щербич, Олександр Поян, Ілля Вадимович СиротюкПроведено критичний аналіз світового досвіду використання електромагнітного випромінювання з метою інтенсифікації тепломасообмінних процесів в ході переробки харчової сировини. Встановлено, що проблеми екстрагування та зневоднення є досить актуальними, вирішення яких призведе до максимально можливого використання енергетичного та сировинного потенціалу. Незважаючи на велике різноманіття проведених досліджень як вітчизняними, так і закордонними науковцями, отримані результати не розкривають реальні можливості мікрохвильових технологій. Відсутність вакууму, високі температури, довготривале термічне навантаження на сировину призводить до значного погіршення якостей кінцевого продукту не дивлячись на інноваційність організації процесу обробки. Для вирішення поставлених задач була запропонована гіпотеза, що використання електромагнітних технологій в процесах зневоднення дозволить організувати видалення вологи із капілярів харчової сировини не лише у вигляді парової фази, а й у вигляді рідини. В такому випадку з’являється можливість суттєво скоротити енерговитрати на процес та отримати абсолютно нові продукти. Результати досліджень показали, що вихід рідкої фази в 4 рази перевищує вихід парової. Даний ефект отримав назву «пародимамічний». Була запропонована технологія комплексної переробки вторинної сировини харчоконцентратних та олієжирових виробництв. В ході проведення експериментальних досліджень була доведена можливість додаткового вилучення цільових компонентів з олієвмісних відходів. Такий принцип утилізації вторинної сировини вирішує цілий ряд проблем харчової промисловості за рахунок різкого зниження втрат продукту, відновлення реагентів та зменшення екологічного навантаження на навколишнє середовище. Лабораторний аналіз отриманих зразків готового продукту свідчить про їх високу якість та безпечність до споживання.