Перегляд за Автор "Куценко Яна"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПроєкт їдальні санаторію серцево-судинних захворювань у м. Трускавець Львівської обл.(ОНТУ, кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування, 2024) Куценко ЯнаЯк свідчать старовинні медичні трактати, протягом багатьох тисячоліть основним лікувальним засобом для людини була їжа. Саме за допомогою їстівних лікарських рослин, молоко-, м’ясо- та рибопродуктів, а також продуктів бджільництва, люди в стародавні часи лікувались і підтримували стан свого здоров’я. Людина опанувала найскладніші фармакологічні технології і почала створювати «ліки майбутнього», а їжа перестала розглядатися як джерело лікувально-профілактичних речовин. Протягом останніх років раціон харчування людини індустріально розвинених країн суттєво змінився. З його складу зникла більшість овочів і фруктів, цільні крупи, лікарські та пряні рослини, а також інші продукти, що тисячоліттями використовувалися людиною для харчування, в тому числі і з метою лікування. Чужорідні для організму людини синтетичні речовини почали викликати ряд побічних ускладнень і алергійні реакції. Було встановлено, що головною причиною найбільш розповсюджених на сьогодні захворювань, є зміна характеру харчування. Спостерігається дефіцит більшості біологічно активних компонентів їжі внаслідок порушення традиційного раціону харчування, який складався тисячоліттями і містив сотні різних речовин, необхідних для підтримки здоров’я людини. Наслідком технічного прогресу є забруднення навколишнього середовища, погіршення екологічного стану нашого життя. Змінилася не тільки структура харчування людей, але і якість сировини та готових харчових продуктів. Поява великої кількості синтетичних замінників, емульгаторів, барвників, перетворила значну кількість продуктів харчування в досягнення хімічної промисловості. У зв’язку з цими тенденціями, характерними для всього світу, ВООЗ рекомендує посилити контроль за якістю сировини і продуктами 3 харчування, одночасно розширювати асортимент виробів з оздоровчими, дієтичними і лікувально-профілактичними властивостями. Дієтичне, лікувальне та лікувально-профілактичне харчування необхідне для попередження або ліквідації розладу, пов’язаного з порушенням раціону харчування або засвоювання поживних речовин в організмі людини, викликаного різними захворюваннями. Забезпечення здоров’я населення країни необхідно розглядати як один із пріоритетних напрямків діяльності держави. При цьому харчування слід вважати найважливішим чинником, від якого залежить здоров’я, працездатність, тривалість життя і творчий потенціал нації. Правильне харчування є невід’ємною частиною санаторно-курортного лікування і навіть виділено в особливий його вид – дієтотерапію. Вона базується на теорії збалансованого харчування. Відповідно до неї їжа повинна містити оптимальну кількість білків, вуглеводів, жирів, мікроелементів, вітамінів, мінеральних та інших речовин. Крім того, ретельно підбирається калорійність їжі, її температура, об’єм і консистенція. Не менш важливим є режим прийому їжі, який повинен поєднуватися лікувальною дією терапевтичних процедур. Їжа в їдальні санаторія не тільки смачна, але і є джерелом сили, здоров’я і бадьорості. Головна особливість правильно розробленого раціону – збалансованість і дотримання методів обробки продуктів. У всіх лікувальних та оздоровчих закладах одним з базових принципів оздоровлення і лікування є дієтичне харчування. Лікувальне дієтичне харчування – дуже важливий фактор, який дозволяє пацієнтові отримувати повноцінний і різноманітний набір корисних речовин. При різних захворюваннях призначається індивідуальний раціон з урахуванням особливостей будови тіла людини і особливостей процесів обміну речовин. Метою кваліфікаційної роботи є проєкт їдальні санаторія Відповідно до поставленої мети визначено наступні завдання: -провести аналіз регіонального ринку послуг підприємств харчування заданого регіону й вибір типу підприємства. -розробити концепцію їдальні санаторія. - розробити комплексне дієтичне меню їдальні санаторія. - скласти виробничу программу їдальні санаторія і встановити перелік виробничих цехів, які необхідно спроектувати для її забезпечення. - провести розрахунок заготівельних та доготівельних цехів закладу, беручи за основу виробничу програму (розрахувати обладнання, чисельність працівників та площу); - розробити рекомендації щодо охорони праці та техніки безпеки на підприємстві. - розрахувати показники економічної ефективності проєкту їдальні санаторія й встановити рівень рентабельності, середній чек закладу та термін окупності проєкту.