Перегляд за Автор "Корнійчук, Катерина Василівна"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПроект загальнодоступної дієтичної їдальні у м. Херсон(ОНТУ, Кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування, 2021) Корнійчук, Катерина ВасилівнаАктуальність теми. Нездорове харчування призвело до негативних наслідків у здоров'ї населення: поширення серед дорослих різних форм ожиріння (надлишкова маса тіла й ожиріння виявляється в 55% людей старших 30-ти років) і, як наслідок, зростання захворювань, в основі яких порушення вуглеводного і ліпідного обмінів, атеро¬склероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет; Важливою складовою лікування будь-якого захворювання є харчування. Харчування хворого будується на основі фізіологічних потреб здорової людини в різних харчових речовинах і енергії із змінами, які враховують характер захворювання і міру порушення обмінних процесів. У лікувальних дієтах може бути передбачене розумне збільшення або обмеження окремих харчових речовин. Мета дієтотерапії - створити щадні умови для пошкоджених органів і систем, а також стимулювати їх відновлення і нормалізувати обмінні процеси в організмі. Продукти дієтичного лікувального харчування повинні бути рослинного та тваринного походження. У меню обов’язково потрібно вклю¬чити м’ясо, рибу, молоко, фрукти, овочі, каші. Правильно підібрані за складом продукти служать лікувальним засобом при багатьох недугах. Відвідувачі повинні бути впевнені в по¬вному забезпеченні організму потрібним набором мікроелементів. Метою дипломного проекту є «Проект загальнодоступної дієтичної їдальні у м. Херсон» Відповідно до поставленої мети визначено наступні задачі: - скласти меню, що дозволить розширити асортимент страв, для харчування хворих людей; - розрахувати потрібну кількість сировини; - скласти виробничу програму їдальні та встановити перелік виробничих цехів, які необхідно спроектувати для її забезпечення; - на основі виробничої програми, провести розрахунок заготівельних та доготівельних цехів їдальні (розрахувати обладнання, чисельність працівників та площу); - розробити рекомендації щодо охорони праці та техніки безпеки на підприємстві; - розрахувати показники економічної ефективності будівництва дієтичної та встановлення термінів окупності проекту