Перегляд за Автор "Зикова, Н. С."
Зараз показуємо 1 - 4 з 4
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ134824 Спосіб одержання наноструктур селену(2019) Зикова, Н. С.; Капрельянц, Л. В.; Бурдо, О. Г.; Зиков, О. В.Згідно з корисною моделлю, поставлено задачу розробити покращений спосіб одержання наноструктур селену, в якому шляхом заміни середовища культивування і джерела селену, а також зміни порядку використання операції заморожування, забезпечується більш швидке отримання наноструктур селену
- ДокументБіотехнологія селенвмісних пробіотиків(ОНАХТ, 2017) Зикова, Н. С.Дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата технічних наук за спеціальністю 03.00.20 – Біотехнологія. Дисертаційна робота присвячена науковому обгрунтуванню і розробці технологій отримання селенвмісних пробіотиків та препаратів наноселену. Проведено підбір рацiнального джерела селену для його біотрансформації культурами лакто - та біфідобактерій. Таким джерелом обрано селеніт натрію (Na2SeO3). Визначено, що рацiнальним середовищем накопичення селенвмісної біомаси лактобактурій є середовище із сирної сироватки. Виявлено пригнічуючий вплив концентрацій 5−20 мкг/см3 на динаміку накопичення мікроорганізмів. Досліджено процес асимiляції та біотрансформації селеніту натрію мікроорганізмами. Встановлено пряму залежність між масовою часткою Na2SeO3 в середовищі культивування та вмістом органічного селену, накопиченого мікроорганізмами. Проведено досліди по визначенню життєздатності селенвмісних мікроорганізмів в умовах in vitro шлунково-кишкового тракту та їх антибіотикорезистентність. Проведено підбір умов, які б забезпечували максимальне руйнування бактеріальних клітин та вивiльнення наноструктур селену для його отримання. Доведено, що такими умовами є комбінований вплив концентрованої соляної кислоти, заморожуваня та дія мікрохвильового поля. За допомогою методу пікселів визначено розміри наноструктур. На основі отриманих даних створено селенвмісні препарати на основі селензбагачених пробіотиків та препарат наноструктурований селен. Досліджено мікробіологічні, органолептичні та фізико-хімічні властивості отриманих продуктів. Розроблено технологічні схеми отримання продуктів. Наведено економічне обґрунтування виробництва селенвмісних біологічно активних добавок. Проведені медико-біологічні дослідження.
- ДокументДієтична добавка на основі селенвмісної культури Lactobacillus acidophilus 412/307(2017) Зикова, Н. С.; Капрельянц, Л. В.Важливими завданнями в напрямку оздоровлення населення є дослідження в галузі розробки нових дієтичних добавок (ДД). Актуальною є розробка ДД на основі пробіотичних культур мікроорганізмів збагачених селеном. Мета даної роботи - розробка дієтичної добавки на основі селенвмісної культури лактобактерій.
- ДокументДієтична добавка на основі селенвмісної культури Lactobacillus acidophilus 412/307(2019) Зикова, Н. С.; Капрельянц, Л. В.Важливими завданнями в напрямку оздоровлення населення є дослідження в галузі розробки нових дієтичних добавок (ДД). Актуальною є розробка ДД на основі пробіотичних культур мікроорганізмів збагачених селеном. Метою роботи була розробка дієтичної добавки на основі селенвмісної культури лактобактерій.