Перегляд за Автор "Гаджук Сергій Петрович"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря супермаркету, площею 840 м. кв., м. Ямпіль.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2024) Гаджук Сергій ПетровичКондиціювання повітря передбачає створення і автоматичне підтримання певних параметрів (температури, вологості, чистоти, швидкості руху повітря) в закритих приміщеннях для забезпечення оптимальних умов, які сприяють комфортному самопочуттю людей або ефективному проведенню технологічних процесів. Кондиціювання повітря здійснюється за допомогою системи кондиціювання повітря (СКП), що складається з технічних засобів для забору, обробки повітря (фільтри, теплообмінники, зволожувачі або осушувачі повітря), його переміщення (вентилятори) та розподілу, а також засобів холодо- і теплопостачання, автоматизації, дистанційного керування та контролю. Великі громадські, адміністративні та виробничі будівлі зазвичай обслуговуються комплексними автоматизованими системами керування. Автоматизована система кондиціювання забезпечує підтримання заданого стану повітря в приміщенні, незалежно від змін навколишніх атмосферних умов. Основне обладнання для обробки та переміщення повітря часто зібрано в одному корпусі, який називається кондиціонером. У багатьох випадках всі технічні засоби для кондиціювання повітря скомпоновані в одному або двох блоках, і тоді поняття «СКП» та «кондиціонер» стають взаємозамінними. Перед тим як розглянути класифікацію систем кондиціювання, слід зазначити, що загальноприйнятої класифікації СКП досі не існує. Це пов'язано з різноманітністю принципових схем, технічних та функціональних характеристик, які залежать не лише від можливостей самих систем, але й від характеристик приміщень, де вони застосовуються.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «Копійка», площею 820 м. кв., м. Запоріжжя(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Гаджук Сергій ПетровичБагато продовольчих товарів, які перебувають в оптовій і роздрібній торгівлі, є швидкопсувними. Під дією мікроорганізмів, а також унаслідок біохімічних процесів, що відбуваються в продуктах, їхня якість може погіршуватися. При температурі повітря нижче 0 °С життєдіяльність мікроорганізмів уповільнюється і біохімічні процеси протікають повільніше. Тому при зберіганні продовольчих товарів використовують холод. Його застосування дає можливість зберігати первісну якість харчових продуктів і підвищувати тривалість їх зберігання, створювати необхідні товарні запаси на базах і складах оптової та роздрібної торгівлі. Використання холоду дає змогу послабити сезонність реалізації тваринного масла, молочних продуктів, риби, овочів; забезпечувати тривалу збереженість продуктів після виробництва чи заготівлі; розширювати асортимент швидкопсувних товарів для продажу населенню; перевозити продукти на далекі відстані. Якість продовольчих товарів при застосуванні холоду в певний період лишається без зміни, вони не втрачають природного вигляду, властивого їм смаку й поживності. У стаціонарних холодильниках охолоджують і заморожують, зберігають і відпускають в роздрібні торговельні підприємства швидкопсувні продукти. Сутність охолодження Охолодження досягається зменшенням вмісту теплоти у твердому тілі, рідині або газі. Фізична природа холоду й теплоти однакова: залежить від швидкості руху молекул, з яких складається фізична речовина. Охолодження — процес віднімання теплоти, який приводить до зниження температури або зміни агрегатного стану фізичного тіла. Охолодження нагрітого тіла до температури навколишнього середовища відбувається природно, без затрати енергії.