Перегляд за Автор "ВОЄЦЬКА О.. Є., І. С. ЧЕРНЕГА, О. Г. ЦЮНДИК, М. О. МОГИЛЯНСЬКИЙ, І. В. ТЕПЛИХ"
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ПОБІЧНИХ ПРОДУКТІВ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА(2018) ВОЄЦЬКА О.. Є., І. С. ЧЕРНЕГА, О. Г. ЦЮНДИК, М. О. МОГИЛЯНСЬКИЙ, І. В. ТЕПЛИХ
В умовах постійних економічних спадів, нестабільного розвитку економічних процесів та загальнополітичної не-
стабільності актуальним завданням для країни є забезпечення населення необхідними продуктами харчування та продово-
льством у цілому. Важливе значення у даному процесі належить забезпеченню країни одним з важливих продуктів харчу-
вання – цукром.
При виробництві цукру виникає цілий ряд побічних продуктів, які дуже швидко псуються і вимагають негайної
утилізації. Побічні продукти при виробництві цукру є перспективною сировиною для годівлі тварин. Їх можна використо-
вувати як у свіжому вигляді, так і після сушки, в гранульованому вигляді тощо. Проте, дані способи їх переробки не знайш-
ли широкого застосування у комбікормовій галузі, оскільки супроводжуються втратами поживних речовин та високою
вартістю.
Тому найбільш актуальним питанням цукрової промисловості на сьогоднішній день є визначення шляхів повного і
раціонального використання побічних продуктів, які утворюються в процесі виробництва цукру, розробка мало- і безвідхо-
дних технологій, а також заходів по виключенню шкідливого впливу на навколишнє середовище.
У статті розглядаються перспективні напрямки раціонального використання побічної продукції, що утворюєть-
ся при виробництві цукру, а саме – бурякового жому. Наведена класифікація вторинних матеріальних ресурсів цукрового
виробництва, дослідження хімічного складу та можливі способи переробки бурякового жому. Однак наведені способи не
дозволяють повною мірою вирішити проблему переробки бурякового жому. Незважаючи на ряд переваг, проблема утиліза-
ції бурякового жому залишається актуальною для нашої країни.
Можливим способом використання бурякового жому є його переробка у кормові добавки, що дасть змогу не тіль-
ки розширити асортимент сировини для виробництва комбікормової продукції та зменшити витрати на виробництво
готової продукції, а й вирішити проблему утилізації побічних продуктів цукрового виробництва та зменшити їх негатив-
ний вплив на навколишнє середовище.