Перегляд за Автор "Іванов Владислав"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументОтримання крем-меду підвищеної харчової цінності та обґрунтування показників його якості(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Іванов ВладиславАктуальність. Світовий ринок крем-меду активно розвивається, оскільки попит на натуральні продукти постійно зростає. Україна є одним із лідерів у виробництві меду, а український ринок креммеду є порівняно новим, але швидко розвивається завдяки зростанню конкуренції та різноманітності продукції. Популярність крем-меду зумовлена його корисними властивостями, кремоподібною і масткою текстурою. Цей продукт є альтернативою традиційному цукру в контексті тренду на здорове харчування. До складу крем-меду включають фруктові та рослинні інгредієнти, прянощі, горіхи, які покращують його смакові та корисні властивості. Розроблення крем-меду підвищеної харчової цінності з рослинними добавками, що проявляють фізіологічну дію, є перспективним напрямом для українського ринку, що прагне до інновацій у харчовій промисловості та конкурентоспроможності, підвищенню попиту серед споживачів, які цінують здоровий спосіб життя. Перспективними добавками, які є традиційною сільськогосподарською фітосировиною, можуть стати сушені морква та квіти волошки синьої, відомі своїми корисними для здоров’я властивостями. Такі рослинні інгредієнти сприятимуть створенню унікальних продуктів з новими органолептичними та фізіологічно-функціональними характеристиками. Дослідження в цьому напрямку допоможуть урізноманітнити асортимент корисного крем-меду, удосконалити технологію виробництва, забезпечити стабільність показників якості. Мета роботи полягає в отриманні та дослідженні крем-меду з додаванням сушеної моркви та квітів волошки як джерела біологічно активних сполук, обґрунтуванні його якості, розробленні технології та її експертна оцінка Завдання дослідження: – узагальнити дані літературних джерел про склад і властивості меду, технологічні особливості виробництва крем-меду, асортимент крем-меду з добавками, стан і перспективи розвитку ринку креммеду; – надати характеристику крем-меду, сушеній моркві та квітам волошки; – отримати крем-мед з додаванням сушеної моркви та сухих квітів волошки, обґрунтувати вміст добавок, оцінити якість кінцевого продукту; – розробити технологію виробництва крем-меду з морквою і волошкою та надати їй експертну оцінку; – розробити план НАССР виробництва крем-меду з морквою і волошкою; – провести розрахунки інвестиційної привабливості проєкту та технології виробництва креммеду з морквою і волошкою. Методи дослідження: теоретичні дослідження, сенсорний аналіз, дослідження фізико-хімічних показників. У першому розділі зроблено аналітичний огляд літератури щодо складу і властивостей меду, технологічних особливостей виробництва крем-меду, асортименту крем-меду з добавками, стану і перспектив розвитку ринку крем-меду; у другому розділі наведені об’єкти та методи дослідження; у третьому розділі охарактеризовано крем-мед, сублімовану моркву, пелюстки волошки синьої, отримано крем-мед з цими добавками та визначено його показники якості; у четвертому розділі запропоновано технологію виробництва крем-меду з морквою та волошкою, проведено технологічну експертизу, розроблено план НАССР; у п’ятому розділі розраховану інвестиційну привабливість проєкту; у шостому розділі наведено охорону праці та довкілля при роботі в лабораторії. Наукова новизна одержаних результатів полягає в отриманні крем-меду з сухими добавками моркви і пелюсток волошки, розробленні технології та її експертній оцінці, обґрунтуванні показників якості та безпечності крем-меду з добавками. Робота обсягом 106 сторінок складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 47 найменувань (5 сторінок), 16 рисунків (7 сторінок), 21 таблиця (15 сторінок) та 2 додатків (10 сторінок).
- Документ«Удосконалення технології отримання β – глюканази»(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Іванов ВладиславНа сьогоднішній день пиво є одним з найвідоміших алкогольних напоїв у всьому світі і кожен рік його виробництво зростає та з’являються нові компанії виробників пива. Незалежно від обсягів виробництва, всі виробники намагаються зробити процес отримання готової продукції більш автоматизованим та менш затратним. Основною економічною задачею у виробництві пива є зниження його собівартості, чому служить використання високопродуктивного обладнання і скороченого технологічного циклу. В сучасних варильних відділеннях пивзаводів намагаються інтенсифікувати виробничий процес поряд зі зниженням енергоспоживання, максимально ефективно використовувати сировину, знизити кількість вторинних матеріальних ресурсів (дробини) і викидів в атмосферу. Застосування ферментів надає виробникам пива переваги у процесі обробки сировини, дозволяє зробити виробництво пива швидшим, простішим, дешевшим та екологічнішим. Ферменти дозволяють краще контролювати процес пивоваріння незалежно від типу операції або від того, які інгредієнти застосовуються для його виробництва. Одним з таких ферментів є β-глюканаза, гідролітичний фермент, що забезпечує чистоту сусла знижуючи в'язкість затору, підвищує екстрактивність сусла і прискорює фільтрування затору, а також впливає на краще і швидке освітлення пива під час дозрівання. Фермент використовується в пивоварінні, в процесі затирання, для забезпечення ефективності розщеплення β - глюканів, пентозанів і інших слизів, які є основною причиною повільного фільтрування, надмірного завантаження фільтраційного чана та поганого освітлення пива. Тому додавання бета-глюканази при затиранні, як правило, підвищує продуктивність фільтраційних чанів і фільтрів і дозволяє значно прискорити і здешевити процес виробництва пива. Саме β-глюканаза, ферментний біокаталізатор високого ступеня очищення і ферментативної активності, що каталізує 1,3 і 1,4 гликозидні зв'язки β-глюканів, розбиває макромолекули в'язкого полімеру до низьков'язких ізомальтози і мальтотріози. Тому β-глюканаза становить інтерес для вирішення проблеми забезпечення чистоти сусла пива, підвищення екстрактивності сусла і прискорення фільтрування затору, а також кращого і швидшого освітлення пива під час дозрівання, що є досить важливим питанням у пивоварінні у багатьох країнах світу, у тому числі й в Україні. Окрім того, враховуючи стратегічний напрямок розвитку високотехнологічних галузей, широкий спектр практичного застосування препаратів β - глюканаз та масштабність виробництв, які їх застосовують - вдосконалення технології отримання високоактивної β-глюканази є актуальним завданням, що має значний прикладний характер. Мета кваліфікаційної роботи. Проєктування ділянки виробництва (апаратурна і технологічна схеми) високоактивної β-глюканази грибом Trichoderma reesei у вигляді нев'язкої, прозорої рідини, подальшого її очищення, висушування та отримання товарної форми. Для досягнення поставленої мети визначенні наступні завдання: провести літературний пошук та розглянути біотехнологічні аспекти виробництва β-глюканази; на основі розрахунків та статистичних даних обґрунтувати потребу у препараті- β-глюканаза; обґрунтувати вибір штама-продуцента Trichoderma reesei для виробництва β-глюканази; підібрати та дослідити оптимальний склад поживного середовища; скласти матеріальний баланс виробництва та провести продуктовий розрахунок; розробити технологічну та апаратурну схеми виробництва β-глюканази з впровадженням ультрафільтраційної установки; підібрати відповідне енергоощадне технологічне обладнання; розробити заходи щодо охорони праці та охорони навколишнього середовища; довести економічну доцільність впровадження.