Перегляд за Автор "ІВАХНЮК ЄВГЕНІЙ СЕРГIЙОВИЧ"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРозробка системи кондиціювання повітря торгового залу супермаркету «Таврія», площею 2000 м2 , м.Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ІВАХНЮК ЄВГЕНІЙ СЕРГIЙОВИЧПерший етап організації супермаркетів - це проектування систем опалення та вентиляції, яке повинно бути завершене перед початком будівництва. Якщо ці системи встановлюються під час будівництва, вони можуть не бути взаємозалежними з іншими інженерними комунікаціями. У всіх вентиляційних системах торгових центрів діє вимога: кількість повітря, що обмінюється на одного покупця, повинна бути не менше 20 м.3 , а на одного працівника - не менше 60 м.3 . Для кожного типу магазину встановлені певні стандарти, що враховуються при розрахунку: якщо магазин торгує меблями, спортивними товари або радіоелектронікою, законом встановлено 3,5 м.2 . на одну людину. У разі, коли торговий центр спеціалізується на продовольчих товарах, норма становить 2,5 м.2 . на одну людину. Розрахунок обсягу повітряного обміну, який забезпечується системою вентиляції, є досить простим. Якщо на торговому майданчику присутні як продовольчий, так і непродовольчий відділи, вони повинні розташовуватись у окремих приміщеннях і обладнуватись окремими вентиляційними системами. Особливі вимоги до вентиляційних систем в таких центрах обумовлені наявністю значної кількості холодильного обладнання, яке випромінює тепло. Вимоги до вентиляційних систем великих торгових центрів та сімейних супермаркетів є однаковими. Вони повинні забезпечувати: • необхідний обмін повітря по всій площі магазину; • ефективне нагрівання або охолодження припливного повітря; • подачу очищеного повітря від механічних забруднень; • створення комфортного мікроклімату при розподілі повітряних потоків; • мінімізацію шуму та просте управління. Для впровадження вентиляційної системи, яка відповідає всім цим вимогам, необхідно провести детальні розрахунки та аналізувати архітектурні, конструктивні та функціональні особливості будівлі. На початковому етапі проектування необхідно надати детальний поверховий план всієї будівлі, в якому вказуються всі функціональні зони, точні характеристики будівельних матеріалів, що використовуються у проекті. Також важливо знати орієнтацію будівлі відносно сторін світу, передбачувану кількість відвідувачів та особливі вимоги замовника, а також архітектурні особливості будівлі. З урахуванням всіх цих деталей можна розробити проект таким чином, щоб мінімізувати витрати на монтаж вентиляційної та кондиційної системи. На наступному етапі проектування проводяться розрахунки оптимальних мікрокліматичних параметрів для кожної зони, визначається продуктивність необхідного обладнання та його розташування. Також планується прокладання вентиляційних шахт і повітроводів. Завдяки точним розрахункам можна побудувати вентиляційну систему, яка буде максимально надійною та економічно вигідною для замовника. Останній етап полягає в готовому рішенні щодо обладнання, його характеристик, детальній схемі вентиляційної системи та характеристиках повітроводів. Також у готовому проекті повинен бути повний перелік монтажних робіт.