Том 53 № 3

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 9
  • Документ
    Метод експериментального дослідження повітряних конденсаторів малих холодильних машин і теплових насосів
    (2017) Л. І. Морозюк, В. В. Соколовська, С. В. Гайдук, А. В. Мошкатюк
    Джерелом зниження ефективності теплообмінного апарату в процесі експлуатації є відклади. Проблеми відкладів на поверхнях теплообмінних апаратів віднесено до “невирішених”. В роботі наведено спосіб експериментального дослідження повітряного конденсатора з реальними відкладами та модельованими решітками-імітаторами на зовнішній поверхні Доведено, що головним критерієм для аналізу  відкладів є його структура.
  • Документ
    Аналіз впливу розміру газопарової бульбашки на процес гідратоутворення
    (2017) Б. А. Кутний, А. М. Павленко, Н. М. Абдуллах
    Запропонована математична модель, яка враховує інерційну та термодинамічну складові осциляції бульбашок, теплообмінні процеси у рідині, теплообмін на границі бульбашки. Проведено дослідження динамічних характеристик газопарових бульбашок різних розмірів. Після виконаних розрахунків побудовано графіки зміни розміру бульбашки, її температури, швидкості руху, тиску парогазового середовища всередині бульбашки  в часі. Встановлено, що кожен розмір бульбашок має свою частоту осциляцій. Розраховано швидкість гідратоутворення і встановлено, що вона набуває максимальних значень під час розігріву газового середовища всередині бульбашки. Поступово у в’язкій рідині осциляції затухають і процес гідратоутворення підтримується за рахунок відведення теплоти у зовнішні шари рідини. За термодинамічними характеристиками поверхні контакту рідкої та газоподібної фаз визначено кількість утвореного газового гідрату. Результати досліджень можуть застосовуватися для оптимізації різноманітних технологічних процесів, пов’язаних з кипінням, спученням матеріалів, утворенням газових гідратів та кавітацією у рідині
  • Документ
    Особенности информационной безопасности в электроэнергетике
    (2017) Е. В. Смирнова, А. О. Смирнов, О. В. Ольшевская
    Вопрос безопасности объектов критической важности, в частности в сфере электроэнергетики, всегда стоит остро как перед владельцами предприятий, так и перед государством. В статье рассматриваются особенности обеспечения информационной защиты для электроэнергетической области. Предложена концепция организации информационной безопасности автоматизированных систем управления технологическими процессами. Концепция затрагивает как электроэнергетические предприятия, так и промышленные предприятия в целом.
  • Документ
    Впровадження автоматизованих систем обліку та контролю електричної енергії на прикладі ПАТ «Одесаобленерго»
    (2017) Д. М. Попков, А. В. Луняка, В. С. Кржевицький
    В роботі проаналізовано, які цілі та задачі пред’являються до автоматизованих систем обліку та контролю електричної енергії (АСКОЕ) і представлено автоматизовану систему обліку електроенергії, яку було розроблено і введено в експлуатацію в Одеській області та інтегровано на офіційному веб-ресурсі компанії ПАТ «Одесаобленерго». Система орієнтована як на побутових споживачів, так і на підприємства, та надає можливість отримати широкий спектр функцій, які значно спрощують та автоматизують процеси обліку та контролю споживання електроенергії.
  • Документ
    Повышение достоверности контроля цифровых компонентов в системах критического применения
    (2017) А. В. Дрозд, М. М. Аль-Даби, М. А. Дрозд, И. Н. Николенко
    Рассмотрены возможности повышения достоверности методов рабочего диагностирования в контроле результатов, вычисляемых в цифровых компонентах информационных управляющих систем критического применения, широко используемых в энергетике, включая криогенные приложения. Предложен подход к повышению достоверности контроля результатов на основе различения существенных и несущественных ошибок, вызываемых в приближенном результате неисправностями цифровых схем с повышенной функциональной контролепригодностью. Для операций умножения и деления мантисс предложены модели результата, являющиеся его верхней и нижней границами. На множестве моделей результата определены и оценены методы контроля по неравенствам, обеспечивающие различение существенных и несущественных ошибок для матричных умножителей и делителей с функциональной контролепригодностью, повышенной сокращением матричных структур.