183-Технології захисту навколишнього середовища

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 23
  • Документ
    Дослідження процесів фіторемедіації ґрунтів, забруднених нафтою та нафтопродуктами
    (ОНТУ, кафедра екології, води та природоохоронних технологій, 2023) Лазеба Олександр
    Пояснювальна записка до випускної кваліфікаційної роботи: сторінок – 84, рис. – 7 табл. – 7, формули – 12, література – 83. Тема: Дослідження процесів фіторемедіації ґрунтів, забруднених нафтою та нафтопродуктами. Об'єкт досліджень: ґрунти, контаміновані нафтопродуктами. Предмет досліджень: фіторемедіація ґрунту. Мета досліджень Метою роботи є розроблення та обґрунтування технології фіторемедіації ґрунтів, контамінованих нафтопродуктами щодо зниження техногенного навантаження на ґрунти за допомогою застосування комплексного технолого-екологічного рішення. Кваліфікаційна робота магістра складається з таких розділів: Розділ 1. У 1 розділі висвітлено проблеми деградації нафтопродуктів у ґрунтах та методи їх ремедіації у природних умовах. Викладена загальна характеристика нафтопродуктів як джерела забруднень довкілля, схарактеризовані технології ремедіації ґрунтів. Здійснено аналіз перспектив впровадження сучасних способів та засобів ремедіації територій, забруднених нафтопродуктами Розділ 2. Матеріали та методи дослідження. Визначені об’єкти, охарактеризовані методи дослідження та розроблена програма проведення дослідження. Розділ 3. Обґрунтовано пропозиції щодо впровадження технології очищення нафтозабруднених ґрунтів методами біоремедіації. Теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено можливість застосування фіторемедіації за використання макрофітів для очищення ґрунтів, контамінованих нафтопродуктами. Розділ 4. Наведено правила безпеки та обов’язкові вимоги для роботи в лабораторії. Здійснено аналіз потенційно небезпечних та шкідливих факторів. Схарактеризовано вимоги до охорони праці при організації робочого місця працівника. Розділ 5. У розділі в рамках інформації щодо надзвичайних ситуацій, було розраховано характер руйнування лабораторії, у разі вибуху балону з киснем.
  • Документ
    Обґрунтування технологій ремедіації забруднених підземних вод
    (ОНТУ, кафедра екології, води та природоохоронних технологій, 2023) Коноводова Дойна
    Пояснювальна записка до випускної кваліфікаційної роботи: сторінок – 81, рис. – 10 табл. – 8, формули – 16, література – 69. Тема: Обґрунтування технологій ремедіації забруднених підземних вод. Об'єкт дослідження – побутові стічні води урбанізованої території. Предмет дослідження – фіторемедіація. Мета досліджень Теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність застосування технології фіторемедіації для очищення підземних вод. Кваліфікаційна робота магістра складається з таких розділів: Розділ 1. Наведена загальна характеристика підземних вод, схарактеризовані види та джерела забруднення підземних вод. Подана характеристика існуючих методів та технології ремедіації підземних вод. Розділ 2. Матеріали та методи дослідження. Визначені об’єкти, охарактеризовані методи дослідження та розроблена програма проведення дослідження. Розділ 3. Теоретично обґрунтовано можливості застосування технології фіторемедіації для очищення підземних вод; обґрунтовано необхідність розробки технологічної схеми та обладнання за застосування фіторемедіаційної технології; експериментально перевірено ефективність фіторемедіації за використання макрофітів для очищення підземних вод від важких металів. Розділ 4. Наведено правила безпеки та обов’язкові вимоги для вдалої роботи в лабораторії. Розділ 5. У розділі в рамках інформації щодо надзвичайних ситуацій, було розраховано характер руйнування лабораторії, у разі вибуху балону з аміаком.
  • Документ
    Дослідження технологій фіторемедіації для очищення побутових стічних вод урбанізованих територій
    (ОНТУ, кафедра екології, води та природоохоронних технологій, 2023) Правенко Тетяна
    Пояснювальна записка до випускної кваліфікаційної роботи: сторінок – 74, рис. – 9, табл. – 10, формули – 24, література – 57. Тема: Дослідження технологій фіторемедіації для очищення побутових стічних вод урбанізованих територій. Об'єкт дослідження – побутові стічні води урбанізованої території. Предмет дослідження – фіторемедіація. Мета досліджень Теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність застосування технології фіторемедіації для очищення побутових стічних вод урбанізованої території. Кваліфікаційна робота магістра складається з таких розділів: Розділ 1. Наведена загальна характеристика методів та технології очищення стічних вод, зокрема склад і властивості побутових стічних вод урбанізованих територій. Подана характеристика існуючих методів та технологічних схем очистки стічних вод урбанізованих територій. Розділ 2. Матеріали та методи дослідження. Визначені об’єкти, охарактеризовані методи дослідження та розроблена програма проведення дослідження. Розділ 3. Теоретично обґрунтовано можливість застосування фіторемедіації за використання макрофітів для доочищення побутових стічних вод урбанізованої території; обґрунтовано необхідність розробки технологічної схеми та обладнання за застосування фіторемедіаційної технології; експериментально перевірено ефективність фіторемедіації за використання макрофітів для доочищення побутових стічних вод урбанізованої території. Розділ 4. Наведено правила безпеки та обов’язкові вимоги для вдалої роботи в лабораторії. Розділ 5. У розділі в рамках інформації щодо надзвичайних ситуацій, було розраховано характер руйнування лабораторії, у разі вибуху балону з киснем.
  • Документ
    Розробка технології утилізації відходів олійно-жирової промисловості
    (ОНТУ, кафедра екології, води та природоохоронних технологій, 2023) Бурковська Дар`я
    Розрахунково-пояснювальна записка до випускної кваліфікаційної роботи: стор. - 86, рис. – 17, табл. – 16, формули -5, література – 31. Тема: Розробка технології утилізації відходів олійно-жирової промисловості. Об'єкт дослідження: погони дезодорації рослинних олій. Предмет дослідження: особливості технології виробництва комбікормів для хутряних звірів з введенням погонів дезодорації рослинних олій. Мета досліджень: обґрунтування та розробка ресурсозберігаючої технології виробництва комбікормів з використанням відходів олійно-жирової промисловості. Кваліфікаційна робота магістра складається з таких розділів: Розділ 1. Розглянуто роль жирів та жиророзчинних вітамінів у харчуванні хутряних звірів розвиток і сучасний стан забезпечення комбікормової промисловості жировмісними компонентами. Проаналізовані зміни та способи збереження якості жиру в процесі зберігання. Проведений аналіз літературних джерел з використання відходів олійно-жирової промисловості як нового компоненту комбікормів для хутряних звірів. Розділ 2. Розглянуті методики та умови проведення досліджень. Визначено методику та методи проведення дослідження. Розділ 3. Визначено фізико-хімічні властивості та поживну цінність ПДСО. Досліджено зміни якісних показників відходів олійно-жирової промисловості в процесі зберігання. Розділ 4. Досліджено фізико-механічних властивостей наповнювачів для виробництва комбікормів з використанням ПДСО. Вивчено хімічні та фізико- механічні властивості комбікормів, збагачених ПДСО в процесі їх зберігання. На основі отриманих даних розроблено принципову схему технологічного процесу виробництва комбікормів для норок в розсипному вигляді. Розділ 5. Охарактеризовано заходи щодо охорони праці в науково-дослідній лабораторії. Розділ 6. Розраховано зону надзвичайної ситуації при вибуханні легкозаймистих речовин у відкритому просторі.
  • Документ
    Дослідження утилізації відходів рослинного походження методом вермикультивування
    (ОНТУ, кафедра екології, води та природоохоронних технологій, 2023) Даліщинський Сергій
    Розрахунково-пояснювальна записка до дипломної роботи: стор. - 78, рис. – 16, табл. – 14, література – 57. Тема: Дослідження утилізації відходів рослинного походження методом вермикультивування. Об'єкт дослідження: рослинні відходи – гречане та соняшникове лушпиння, яблучні вижимки. Предмет дослідження: особливості біотехнології переробки рослинних відходів методом вермикультивування. Мета досліджень: обґрунтуванні шляхів створення екологічно безпечної біотехнології утилізації органічних відходів харчової та переробної промисловості рослинного походження методом вермикультивування. Кваліфікаційна робота магістра складається з таких розділів: Розділ 1. Наведено аналіз розвитоку та сучасного стану концепції біотехнологічної утилізації рослинних відходів. Проаналізовані сучасні методи біоконверсії целюлозоутримуючих матеріалів. Розглянута екологічна роль вермикультивування рослинних відходів в біологічному землеробстві. Проведений аналіз літературних джерел з утилізації та використання органічних відходів, досліджень із використання вермикультури в якості джерела білка в кормовиробництві. Наведено характеристику вермикультури роду Eisenia fetida. Розділ 2. Розглянуті методики та умови проведення досліджень. Визначені об’єкти, охарактеризовані методи дослідження. Розділ 3. Визначено оптимальні умови вермикультивування гречаного та соняшникового лушпиння та технології вермикультивування. Досліджено вплив різних факторів та умов на оптимальний розвиток вермикультури Eisenia fоetida. Розділ 4. На основі отриманих даних розроблено та обґрунтовано технологію вермикультивування. Розділ 5. Охарактеризовано заходи щодо охорони праці в науково-дослідній лабораторії. Розділ 6. Розраховано зону надзвичайної ситуації при вибухах сумішей та речовин, що використовуються в лабораторії.